Eclipse Android uygulaması oluşturma, klasörler, uygulama geliştirme ve çalıştırma, yükleme dosyası

Arif Ceylan/ Nisan 2, 2012/ Android Programlama/ 0 comments

Eclipse ile Android uygulamaları geliştirmek için Eclipse, Android sdk, Jdk programlarının yüklenmesi ve ayarlarının yapılması gerekiyor. Eğer yüklememiş ve ayarlarını yapmamışsanız googleda android sdk eclipse kurulumu şeklinde arayıp yükleme derslerine ulaşabilirsiniz. Çok fazla ders olduğu için nasıl yüklendiğini anlatmıyorum. Yükledikten sonra yeni bir proje oluşturup çalıştırmak için;

Eclipse ile Android projesi oluşturmak için File-New-Android Projecte tıklıyoruz.

Project name: Projemizin adı. Eclipse verdiğimiz isimde bir klasör açar ve dosyaları içerisine oluşturur.

Location bölümünde oluşturulan klasör ve yolu gösteriliyor. Aşağıdaki Next düğmesine tıklıyoruz.

Uygulamamızın nerede build edileceğini seçiyoruz. Android kurulumunda sadece Android 2.2 yi ve Android 4 ü yükledim. Benim telefonum Android 2.2 işletim sistemine sahip olduğu için Android 2.2 yi seçiyorum…Nexte tıklıyoruz.

Application Name: Uygulama ismidir.

Package Name: Paket isim alanı belirtilir. Burda oluşturulan tüm kaynak kodlar tanımlanan namespace altında toplanır.

Örnekteki namespace com.ceylan…

Create Activity: Acitivityler için programımızdaki her bir ekran, çalışma sayfası vs. Diyebiliriz. Masaüstü uygulaması açısından düşünürsek her bir form, jframe gibi düşünebiliriz. Web uygulamarında da sayfalar gibi… Create Activity seçildiğinde otomatik olarak Activity oluşturur. İsmini yan tarafından belirtebiliriz.

Finishe tıklıyoruz ve projemiz oluşuyor.

Package Explorer ile oluşturduğumuz projenin dosyalarını görebiliriz. Src içerisinde oluşturulan activitymiz ve kodları bulunmaktadır. Uygulama kodlarımızı buraya yazacağız.

Res içerisinde de uygulamamızın görünümü yer almaktadır. Drawable klasörlerine resimler ekleyip projemizde gösterebiliriz. Res layout main.xml dosyası uygulamamızın activitysinin tasarım kısmıdır. Values içerisinde de string değerler yer almaktadır. Program içerisinden çağırılabilir.

Main.xmle çift tıklayıp tasarım sayfamıza gelelim.

Main.xml dosyasının Graphical layoutunda tasarımımızı görmekteyiz. Main.xmle tıklayarak xml kodlarını görebiliriz. Sol tarafta Palette içerisinde ekleyebileceğimiz kontroller bulunmaktadır. Standart olarak Hello World yazısı sayfamızda bulunmaktadır.

Large yazan yazı tipini uygulamamıza sürükleyelim ve içerisine yazı yazalım.

Sürükledikten sonra kontrolümüze sağ tıklayıp özelliklerini değiştirebiliriz. Edit Text ile içerisindeki yazıyı değiştirelim.

Res-values- strings içerisinde tanımlanan string değişkenleri ve değerlerini görmekteyiz. Biz de bunun gibi string değerler oluşturup burda kullanabiliriz. Veya alt taraftaki Large Text yazan yere direkt yazıyı girebiliriz.

Çalıştırmak için sol üst köşedeki çalıştıra tıklayıp Android Applicationu seçiyoruz.

Yüklediğiniz android sanal makinesi(emulatör) çalışacak. Kilidini açıyorum ve uygulamam karşıma geliyor.

Uygulamamız hazır.

Uygulamayı geliştirdiniz diyelim. Kurulum dosyası nerede?

Bin klasörü içerisindeki apk dosyasını android cihazınıza atarak çalıştırıp kurabilirsiniz.

İyi çalışmalar

Gelen arama terimleri:

  • android eclipse dersleri
  • eclipse android dersleri
Share this Post

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*