Javafx’e giriş, Javafx dersi 1
Javafx’e giriş, kullanımı.
Javafx, Java altyapısını kullanarak masaüstü ve web uygulamaları yazabileceğiniz bir ortamdır. Javafx ile programınızda çok kolay bir şekilde arayüzü gerçekleştirebilir, program yazabilirsiniz. Css kullanarak programınızda görselliğinizi geliştirebilirsiniz.
Öncelikle Javafx için ben netbeans ide kullanıyorum. Javafx tasarımı yapmak için de javafx scene builder kullanıyorum. İkisi de ücretsiz. Programınızı ticari olarak yapıp hiçbir lisans satın almadan satabilirsiniz. Beni cezbeden tarafı da bu.
Javada masaüstü uygulama yazmak için swing de kullanılmaktadır. Fakat javafx swingi de içerisinde barındırmakla beraber css altyapısıyla görselliği ön plana çıkarmakta ve sürekli gelişmektedir.
Öncelikle Netbeans ile yeni bir proje açalım. File-New Project.
Gelen ekranda Javafxi ve Javafx FXML Applicationu seçelim. FXML ile scene builder kullanarak görsel arayüzler oluşturabiliriz.
Projemizi oluşturduktan sonra dosyalarımızı projects panelinden görebiliriz. Burada fxml uzantılı dosya formumuzun tasarımını içeren dosyadır. Çift tıkladığımızda scene builder ile açar.
Scenebuilderda sol tarafta nesneler bulunmaktadır. Sürükle bırak ile ortadaki formumuza istediğimiz bileşenleri taşıyabilir, sağ taraftaki properties panelinden özelliklerini değiştirebiliriz. Kullanacağımız bileşenlere id vermek gerekiyor.
Document controller dosyamızda bileşenleri kontrol edebileceğimiz kodlar var. İlk açtığımız örnekte bir button olayı ve labelin değişmesi var. Bu örnek kodları kullanarak siz de uygulamanızı geliştirebilirsiniz. İstediğiniz bileşene olay tanımlama da yine scene builder içerisinde properties panelinde yapılabiliyor.
public class FXMLDocumentController implements Initializable { @FXML private Label label;//labelin tanımlanması. Scene builderda labelin idsi label olarak tanımlanmış. @FXML private void handleButtonAction(ActionEvent event) {//butona scene builderda tanımlanan olay. System.out.println("You clicked me!"); label.setText("Hello World!"); } @Override public void initialize(URL url, ResourceBundle rb) { // TODO } }
Javafxapp.java dosyasında da fxml dosyası çağırılmakta, sahne gösterilmektedir.
Gelen arama terimleri:
- javafx dersleri