WordPress yönetim paneli, sayfalar, yazılar, eklentiler, tema kurulumu, kullanımı
Not: Güncel anlatım videosu için tıklayın.
WordPress blog hazırlamak için oluşturulmuş bir içerik yönetim sistemidir. Blog için oluşturulmuştur ama farklı tarzda siteler oluşturabilmeye de imkan tanımaktadır. WordPress için yüzlerce tema, eklenti(örneğin anket, hava durumu, döviz kuru, facebook eklentisi vs) bulunmaktadır. Gayet kolay bir şekilde Tek tıklama ile de kurulumu sağlanmaktadır.
WordPressi localde de hostinginizde de kolay bir şekilde kurabilirsiniz. Eğer hosting satın alacaksanız softacolus desteği olmasına özen gösterin. Bu sayede panelden tek tıklamayla wordpress kurulumu gerçekleştirilebilmektedir. Domain ve hosting satın alacaksanız benimle iletişime geçebilirsiniz.
Peki WordPress kurulu sitenizin yönetim paneline nasıl gireceksiniz? Adresiniz diyelim ki www.siteniz.com olsun. Yönetim paneline girmek için site adresinizin sonuna /wp-admin eklemelisiniz.
Açılan sayfada kullanıcı adınızı ve şifrenizi girmeniz gerekiyor. Girdikten sonra giriş düğmesine tıklayarak sitenizin yönetim paneline ulaşmış olacaksınız.
Yönetim paneline girdikten sonra sol bölümde başlıklar bulunmakta. Genel olarak bunlardan bahsedeyim.
Yazılar: WordPress blog(günlük) için oluşturulmuş bir içerik yönetim sistemidir dedik. Günlüğünüzdeki yazıları yazılar bölümünden yönetebilirsiniz. Yazıların üzerine geldiğinizde tüm yazılar, yeni ekle, kategoriler linkleri karşınıza çıkmakta.
Burda tüm yazılara tıklayarak yazılmış olan yazılarınızı görebilirsiniz. Yeni ekleye tıklayarak da yeni yazı ekleyebilirsiniz. Fakat eğer yazılarınızı kategorize edecekseniz kategorilere tıklayıp kategori ekleyin. Etmenizi öneririm yazılarınızın düzenli olması her zaman için iyidir 😉 Örneğin benim sitemde dersler kategorilere ayrılmıştır. Android, web tasarımı, web yazılımı gibi…
Kategorilere tıkladığımızda isim bölümüne kategori ismini yazıp alttaki yeni kategori ekleye tıklayabilirsiniz. Kategori bu şekilde eklenebilmekte. Eğer kategorilerin altına da kategori ekleyecekseniz alt kategoriler için ebeveyn(üst) kategoriyi seçmelisiniz. Örneğin web tasarımı kategorisini ekledikten sonra altına photoshop ekleyecekseniz ebeveyn bölümünden web tasarımını seçmelisiniz.
Kategoriyi ekledik diyelim. Yazı eklemek için de yeni ekleye tıklıyoruz.
Yazı başlıığını ve içeriğini yazacağınız bölümler geldi karşımıza. İçeriği word kullanır gibi düzenleyebilirsiniz. Yazıları kalınlaştırma, hizalama, biçimlendirme seçenekleri mevcut. Üstten resim veya dosya yüklemek de mümkün. Yazıyı yazdıktan sonra hangi kategoriye ekleyecekseniz sağdan seçebilirsiniz. Ve işiniz bittiğinde yayımla düğmesine tıklamanız gerekmekte.
Yazı eklediğinizde anasayfanızda da gözükecektir. Yazının tamamının gözükmesini istemiyorsanız, özet bölümünün gözükmesini istiyorsanız içerik bölümündeki daha fazla düğmesini kullanabilirsiniz.
Soldan üçüncü düğme. İmleci özet bölümünün bitimine getirdikten sonra bu düğmeye tıklamanız yeterli olacaktır.
Yazıları bu şekilde ekleyebilirsiniz. Tüm yazılara tıklayarak da istediğiniz yazıları düzenleyebilir, silebilirsiniz.
Yazılar bölümü şimdilik bu kadar. Önemli olan diğer başlık sayfalar.
Sayfalar sitenizin sabit sayfalarıdır. Sitenizde üstte bir menü bulunmaktadır. Bu menü sayfalardan oluşmaktadır. Benim sitemde üstte hakkımda ve iletişim sayfası bulunmakta. Sayfalar başlığından siz de bu şekilde ekleme yapabilirsiniz. Sayfa eklemek de aynen yazı eklemek gibi. Fakat kategori seçmiyorsunuz. Eğer isterseniz üst sayfa seçebilirsiniz. Bu şekilde alt menü oluşturabilirsiniz.
Üstte üst sayfa olarak hakkımda sayfası seçilmiştir. Alt başlık adlı bir sayfa ekledikten sonra son görünüm şu şekildedir.
Fare hakkımdanın üzerine geldiğinde alt başlık çıkmakta.
Sayfalar da bu şekilde. Sitenizdeki yazılara, sayfalara yorum yapılabilmekte. Yorumlar başlığından yorumları görüp onaylayabilirsiniz. Tabi yorum yapılma özelliğini kaldırmanız da mümkün.
Gelelim görünüm başlığına. Görünümdeki ilk başlık temalar. Sitenizin görünümünü, şeklini şemalini tamamen buradan değiştirebilirsiniz. Temalara tıklıyoruz. Sitenizde yüklü temalar karşınıza çıkıyor. Eğer ilk kurulumsa sadece bir tema çıkacak. Temaları yükleye tıklıyoruz.
Tıkladıktan sonraki görünüm;
İstediğiniz özelliklerde tema arayabilirsiniz. Özellik belirtecekseniz seçin, belirtmeyecekseniz direkt tema bul düğmesine tıklayın.
Karşınıza yüzlerce tema çıkacak. Sadece kura tıklayarak kurabilir, etkinleştire tıklayarak aktif hale getirebilirsiniz. Bunların haricinde de internetten tema indirip dosya şeklinde yüklemek mümkün.
Görünümde temaların alt kısmında bileşenler bulunmakta. Bileşenler sitenizde hangi bölümlerde nelerin bulunacağının seçildiği güzel bir sayfa. Örneğin sitemin sağında takvim bulunsun, yazıların kategori bulunsun vs. gibi ayarlamalar yapabiliyorsunuz.
Soldan ekleyebileceğiniz bileşenler bulunmakta. Sağ tarafta da ekleyebileceğiniz bölümler. Temanıza göre bu bölümler değişebilmekte. Bağlantıların gözükmesini istiyorsanız bağlantıları sağdaki bölüme sürüklemeniz gerekiyor.
Burda farklı farklı bileşenler bulunmakta. Ve internetten eklentiler indirip bileşen sayısını da artırabiliyorsunuz. Örneğin anket eklentisi yüklediğinizde burda anket çıkar. Daha sonra sitenizde nerede gözükecekse oraya sürüklersiniz. Yine bir metin ekleyecekseniz metin bileşenini sağa sürüklemeniz ve içerisine yazıyı yazıp kaydetmeniz yeterli.
Metin bileşeni sürüklenmiş, başlık ve içerik yazılmış. Kaydete tıkladığınızda sitenizdeki belirli bölümde bu metin gözükecektir.
Kaydete tıkladığımda sonucu görüyorsunuz. Son yazılardan sonra deneme metin başlıklı yazı gösterilmiş durumda.
Görünümde arkaplandan sitenin arkaplanını değiştirebilirsiniz. Görünümde üst bölüm de bulunur. Üst bölümdeki banneri de buradan değiştirmeniz mümkün.
Eklenti sitenize sonradan dahil edilen scriptlerdir. Örneğin anket eklentisi, hava durumu eklentisi, sayaç eklentisi gibi. İnternette wordpress için binlerce eklenti bulunmakta. Derslerimde eklenti kurulumuyla ilgili örnekler de vereceğim.
Soldaki başlıktan Ayarlardan genele tıkladığınızda sitenizle ilgili genel ayarlara ulaşacaksınız.
Kendinize göre düzenleyip kaydedebilirsiniz.
Sitenizi görmek için de yeni bir sayfada sitenizin adresini yazabilirsiniz veya yönetim panelinden üst bölüme tıklayıp sitenizi açabilirsiniz.
Fareyi üzerine getirdiğimizde siteyi görüntüle linki çıkıyor.
Şimdilik bu kadar. WordPress ile anket, sayaç, hava durumu gibi eklentileri yüklemeyi de bir sonraki dersimde göstereceğim.
Kolay gelsin iyi günler.
Gelen arama terimleri:
- wordpress yönetim paneli
- wordpress kullanımı
- wordpress hava durumu eklentisi
Merhaba,
Yazınızı baştan sona dikkatli şekilde okudum, gerçekten çok yararlı bir yazı paylaşmışsınız teşekkürler emeğiniz için.
Bende yeni hosting alıp site oluşturacağım, fakat pek bilgim yok kendi çabamla öğrenmeye çalışıyorum yazılarınızı takip etmeye devam edeceğim.
iyi çalışmalar