Windows 10 Home Çoklu Uzak Masaüstü Bağlantısı

Arif Ceylan/ Aralık 29, 2020/ , DERSLER, Temel Bilgisayar/ 0 comments

Windows 10 Home sürümünde Microsoft uzak masaüstü bağlantısına izin vermemektedir. Fakat çeşitli yöntemlerle bu bağlantıyı sağlamak mümkün olmaktadır.

Bu araştırmayı yapmama sebep olan düşünce şuydu. Evimde bir bilgisayar ve tablet, ipad, hdmi monitör vs. var. Bazen gelen arkadaşlarla çalışma amaçlı birden fazla bilgisayara ihtiyaç duyuyoruz. Tabletle de doğal olarak her işi yapamıyoruz. Elimdeki tablete fare, klavye bağlayarak bir bilgisayar gibi kullanmak ve gereksinim duyduğum programları çalıştırmak istiyordum. Linux üzerine xrdp kurarak kolay bir şekilde tabletle uzak masaüstü bağlantısı yaparak bilgisayarın farklı bir masaüstünde çalışmayı deneyimlemiştim. Windows üzerinde de aynı işlemi yapmak istedim. Araştırmalarım sonucunda rdp wrapper kütüphanesini gördüm.

Kütüphaneyi şu linkten indirebilirsiniz. Uygulamayı kurmak için sıkıştırılmış dosyayı bir klasöre çıkardıktan sonra install.bat dosyasını yönetici olarak çalıştırdım. Daha sonra Program files içerisine rdp wrapper klasörü oluşturuyor ve ini dosyası atıyor. Sıkıştırılmış dosyayı çıkardığınız yerdeki RDPconf dosyasını çalıştırdığınızda yeşil yazıları görüyorsanız sıkıntı yok.

Uygulamayı ilk kurduğumda üstteki görseldeki gibi çalışmadı. Bir takım işlemler yapmam gerekti. Listener state ve hemen sağındaki yeşil yazan yer desteklenmiyor anlamında kırmızı yazıyla belirtiliyordu. Yaptığım işlemlerin tam olarak hangisi çözdü bilemiyorum fakat siz de hata alırsanız yaptığım işlemleri deneyebilirsiniz.

Öncelikle bu linkteki çözüm sawwd kullanıcısının yazmış olduğu çözümü yaptım. Program files/rdp wrapper içerisindeki rdpwrap.ini dosyasına belirtmiş olduğu yazıları ekledim.

net stop termservice

komutunu ve ardından

net start termservice

komutunu denedim. Bu yöntemle birçok kişi çözüme kavuşmuş fakat bende yine düzelme olmadı.

Services.msc içerisindeki remote desktop(uzak masaüstü) bağlantısına izin verdim.

Ardından uğraşlarım sonucunda şu linktekini uygulayarak çözüme ulaştım. Buradaki autoupdate’i çalıştırdım ve artık yeşile döndü.

Daha sonrasında tabletten veya ipadden RD Client uygulamasında bilgisayarımın ip numarasını(komut isteminden ipconfig ile bulabilirsiniz) yazarak ve kullanıcı adı şifre bilgimi yazarak bağlantıyı gerçekleştirdim. Bağlantıyı yaptığınızda iki masaüstünün de birbirinden bağımsız olacağını göreceksiniz. Yani ikisi de ayrı masaüstü, farklı uygulamalar açılabilir, iki ayrı pc gibi kullanılabilir.

Üstteki görselde solda bilgisayarım, sağda ise ipadim gözükmekte. Ayrıca android tablete usb çoklayıcı bağlayarak fare ve klavye takıp bağlantı da gerçekleştirdim. ipadde fare ve klavye bağlamak için bluetooth klavye ve mousea ihtiyaç var. Ayrıca tableti hdmi çıkışından monitöre de bağladım.

Farklı bir yöntemle fire tv stick üzerinden de bağlantı gerçekleştirdim.

Bir bilgisayarın kaynağını dağıtmak için bu yöntem benim işimi görmüş oldu. Belki sizin de ihtiyacınız olur diye paylaşmak istedim.

Yeni yazılarda görüşmek üzere.

Share this Post

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*